L'art de la cuisine polonaise

Barszcz z ruskiemi pierogi | Barszcz et pierogi russes | Quelques recettes en français | D'autres recettes en français

Botwinka z koperkiem | Žurek | Carpe de Noël |   

 
 
Uszka z barszczem czerwonym

Składniki :
- 4 kg buraków
- 1 główka czosnku
- skórka chleba razowego
- 3 jabłka (kwaśne)
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- majeranek
- 1 l wywaru jarzynowego

Uszka :
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 3 dag suszonych grzybów (ugotowanych)
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula



Sposób przyrządzania :

Dobre panie domu robią uszka maciupeńkie z jak najcieńszego ciasta.
Dopiero z takimi uszkami wigilijny barszcz smakuje jak należy.
Buraki obierz, pokrój w plastry i włóż do kamiennego garnka razem z czosnkiem i chlebem. Zalej 3 litrami ciepłej przegotowanej wody. Odstaw na 3 dni w temperaturze pokojowej.
Od czasu do czasu usuwaj tworzący się nalot. Zakwas odstaw do lodówki.
Wywar jarzynowy połącz z zakwasem w proporcji 1:1, przypraw, dodaj jabłka i cebulę. Gotuj 20 minut, przecedź.
Z mąki, jajka i wody zagnieć ciasto.
Grzyby przepuść przez maszynkę, cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie.
Składniki wymieszaj, przypraw. Rozwałkuj ciasto, wytnij kwadraciki, na każdym połóż farsz.
Sklej trójkąty, zaciśnij rogi, formując uszka. Ugotuj w osolonej wodzie, podawaj w barszczu.
 
Les ingrédients pour Uszka z barszczem czerwonym
 
Wyszorowane do czysta buraki gotujemy w skórce w osolonej wodzie aż zmiękną. Gdy gotowe, odstawiamy do wystygnięcia. Jak wystygną obieramy i ścieramy na tarce. Równolegle obgotowujemy włoszczyznę, kilka suszonych grzybów, liść laurowy i ziele angielskie w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
Gdy gotowe odcedzamy warzywa (przydadzą się np. na sałatkę jarzynową) dodajemy starte buraki i mieszamy z kiszonym barszczem w proporcjach pół na pół. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu, by barszcz nie stracił koloru, przez zbyt długi gotowanie.
Jeśli kolor wydaje się mało czerwony, możemy dodać wyszorowanego, obranego ze skórki startego surowego buraka.
Przed podaniem na wigilijny stół barszcz przecedzamy przez sito.
 

Get the Flash Player to see this player.


Uszka z barszczem czerwonym

Uszka z barszczem czerwonym

Uszka z barszczem czerwonym

Uszka z barszczem czerwonym

Uszka z barszczem czerwonym
L'art de la cuisine polonaise
 
Ruskie pierogi

Ciasto :
- pół kilo mąki pszennej
- żółtko
- płaska łyżka masła
- 230 ml ciepłej wody
- sól - około płaskiej łyżeczki


Farsz :
- kilogram ziemniaków
- pół kilo twarogu
- 2 średnie cebule
- sól, pieprz, ostra papryka
Przepis :

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, dokładnie rozgnie?ć specjalnym tłuczkiem z dziurkami i zmiksować z twarogiem, jak jeszcze będą ciepłe - powstanie wtedy gładka masa i łatwiej będzie można formować farsz na placuszkach. Cebulę pokroić w kosteczkę i zrumienić na złoto na patelni. Wymieszać z twarogiem z ziemniakami. Przyprawić na ostro solą, pieprzem i papryką, farsz nie powinien być mdły.

Ciasto :

Do michy wsypać mąkę, sól, wbić żółtko, dodać masło i rozetrzeć składniki. Teraz jedną ręką wlewać powoli ciepłą wodę, a drugą mieszać ciasto, żeby składniki ładnie się połączyły. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować je na cieniutko na blacie posypanym nieco mąką. Szklanką wykrawać placuszki, sowicie nakładać farsz, dokładnie sklejać i wrzucać partiami na gotującą się, osoloną wodę.
Podawać polane masełkiem ze zrumienioną na brązowo cebulką, dobre są też ze skwarkami z chudego boczku albo nawet z podwędzanej ogonówki.
Na drugi dzień dobre są odgrzane w piekarniku w naczyniu żarodopornym.
 
 
Ruskie pierogi Ruskie pierogi
Ruskie pierogi
Ruskie pierogi
  Return - Go Home